Atelje Kreativ
Embird FAQ

Hem  Vad är nytt  Download (64-bit)  Download (32-bit)  Installera  Beställa  Kontakt  Om  FAQ  Integretet  Innehåll          

Embird FAQ


De vanligaste frågorna om Embird, installation, password mm. Hittar du inte svar på din fråga får du kontakta mig.Kontakt

Problem som kan uppstå när du skall kontakta mig eller Embird Teamet.

Jag väntar svar på min fråga från dig. Har inte fått något ännu.

Om du inte har fått svar av mig inom 48 timmar får du kontakta mig igen eller kontrollera följande:

1. att din mailbox inte är full.
2. att din returadress är rätt.
3. om du har en e-postadress med slumpvis namn kan den blockeras som spam. Testa i så fall att skicka från annan adress.

Jag väntar på mitt password och/eller på djurbrodyrer jag köpt. När får jag dessa?

Password-filer och djurbrodyrer får du från Embird sjävla. Om du inte fått svar av Embird Teamet inom 48 timmar får du testa något av följande:

1. se föregående förslag.
2. gå till denna sida (öppnas i nytt fönster och är på Embirds egen sida) och fyll i din e-postadress igen.

Jag har fått svar från Embird teamet men det var ingen fil bifogad. Jag skall väl få en Password-fil när jag köpt program?

Frågan gäller även när du köper djurbrodyrer från Embirds sida.

Det kan vara så att din IP inte accepterar e-post med bifogade filer. Kontrollera detta och ändra i så fall.


Betalning

Frågor och svar kring själva betalningsprocessen.

Har du endast PayPal?

För närvarande har jag endast PayPal när man klickar på knapparna. Önskar du köpa med förskottsfaktura får du kontakta mig och meddela vilken/a delar du vill köpa. Jag mejlar en faktura i pdf-format. När den är betald gör jag min beställning hos Embird och du får då inom ett par dagar ditt lösen.

På Embirds sida kan man köpa presentkort. Varför kan man inte det hos dig?

Tyvärr är det så att jag just nu har en enklare variant av betalningssystem. Kanske jag kommer lägga till presentkort om så är möjligt.

Jag kan inte genomföra min betalning, det kommer upp fel hela tiden. Vad skall jag göra?

Oftast beror detta på problem på användardatorn. Kontrollera följande:

 • Din webbläsare är inställd på att inte acceptera cockies. Aktivera cockies. Hur du gör:
  -Netscape 4.x: Redigera, Inställningar, Avancerad, Acceptera alla cockies. (Edit, Preferences, Advanced, Accept all cookies)
  -MS Explorer 4.x: Verktyg, Internetalternativ, Sekretess, Flytta skjutreglaget Neråt. (View, Internet Options, Advanced, Always accept cookies)
 • Du använder en äldre webbläsre. Rekommenderar Internet Explorer 3.0 eller bättre. Netscape 3.0 eller bättre.
 • Ditt system har en säkerhet som blockerar säker handling. (https).
 • Du har en webbläsare som rensar historia vilket gör att varje sida du går in på är som första besöket. Din historia, som behövs för varukorgen raderas varje gång du går till ny sida. Välj annan webbläsare.
 • Om du inte har pengar på ditt PayPal-konto kan det vara problem med din bank då pengarna skall dras därifrån. Se till att du har täckning på ditt konto, eller att inte banken har stängt ner för underhåll.
 • Det kan helt enkelt var fullt på nätet. Vänta till senare.
 • Om ditt köp nekades av någon orsak vänligen vänta minst 24 timmar tills du försöker igen. Systemet kommer inte acceptera köp från samma kort med samma summa inom 24 timmar. Detta är för att förhindra omedveten beställning från dig eller stöld från annan på ditt kort.


Gå till denna (öppnas i nytt fönster och är på Embirds egen sida) sida för att kontrollera din webbläsare och vilka inställningar du har.


Windows 10

Frågor om Windows 10.

Fungerar Embird på Windows 10?

Embird från och med version 2015 fungerar på Windos 10.

Jag har en Surface Pro. Kan jag installera Embird på den och fungerar det med pennan?

Du kan installera Embird på Surface Pro. Pennan fungerar men inte så bra som när du arbetar med en ritplatta. Du använder pennan på skärmen och kan då skymma det du gör. Embird är ännu inte optimal för att användas med penna så när du stödjer med handen för att skapa/flytta noder kommer handen att fungera som penna också. Photoshop har ändrat i sitt program så att när man arbetar med pennan fungerar inte tuch-funktionerna. Vi får hoppas att Embird också fixar detta.

Jag måste man godkänna allt jag skall öppna. Detta ställer även till problem när jag skall installera program. Går det inte att få bort detta?

Detta gäller även i viss mån Windows 10. Du kan sänka säkerhetsnivån för datorn. Det påverkar inte säkerheten, du har fortfarande ditt antivirusprogram och brandvägg mm kvar. Detta gör det enklare att jobba i datorn. Skulle du av någon orsak tycka att din säkerhet på något sätt påverkas så kan du ändra nivån när som helst.

1. Gå till kontrollpanelen.

2. Skriv UAC i sökrutan längst upp till höger.

3. Välj den åtgärd som kommer upp. (Ändra inställningar för User Account Control)

4. Här ser du nu ett skjutreglage som nu kanske är längst upp eller nästan i alla fall. Sänk den, min man (som jobbar med datorer hela dagarna) har den på lägsta på sin Windows7.

5. Datorn måste startas om innan du ser effekt.

Windows Vista och Windows 7

Frågor om Windows Vista och Windows 7. Hur Iconizer fungerar och hur du installerar programmen.

När man arbetar i Vista så måste man godkänna allt man skall öppna. Detta ställer även till problem när jag skall installera program. Går det inte att få bort detta?

Detta gäller även i viss mån Windows 7. Du kan sänka säkerhetsnivån för datorn. Det påverkar inte säkerheten, du har fortfarande ditt antivirusprogram och brandvägg mm kvar. Detta gör det enklare att jobba i datorn. Skulle du av någon orsak tycka att din säkerhet på något sätt påverkas så kan du ändra nivån när som helst.

1. Gå till kontrollpanelen.

2. Skriv UAC i sökrutan längst upp till höger.

3. Välj den åtgärd som kommer upp. (Ändra inställningar för User Account Control)

4. Här ser du nu ett skjutreglage som nu kanske är längst upp eller nästan i alla fall. Sänk den, min man (som jobbar med datorer hela dagarna) har den på lägsta på sin Windows7.

5. Datorn måste startas om innan du ser effekt.

När jag kör Embird och växlar från Manager till Editor så minimeras programfönstret och lägg som en ikon i aktivitetsfältet. Jag kan inte få upp det igen eller stänga programmet.

Högerklicka på genvägen till Embird som ligger på skrivbordet. Välj "Egenskaper" sedan fliken "Kompabilitet" och bocka i "Inaktivera visuella teman". Klicka OK.Fungerar Embird 2008/2010 i Windows 7?

(Informationen här är fritt översatt från Embirds sida. Då jag själv inte har Windows 7 kan jag ha översatt fel eller förstått fel. För exakt information kan du läsa orginalsidan).

Det korta svaret är "Ja" för 32-bitars och "Ja men Iconizer visar inte ikoner i Utforskaren och Ultimate Box+ menu fungerar inte" för 64-bitars upplaga av Wildows 7. Trots det är det möjligt att använda Iconizer i 64-bitars Windows 7 om man använder Windows Virtual PC och Windows XP läge eller använder dialogrutor för att öppna/spara filer i en applikation i 32-bitar.

Detaljerat svar:

Window 7 har både 32- och 64-bitars utgåvor. Du ser vilken du har genom att högerklicka på ikonen "Den här datorn" på skrivbordet. Välj Egenskaper. Under Allmänt ser du under System vilket system du har.

Embird 2010/2008 är skapat för 32-bitars och det är inga problmem att köra i Windows 7. All plugin fungerar, inklusive Iconizer. Du bör dock välja "Medium Icons", "Large Icons", "Extra Large Icons" eller "Tiles" för att visa filer i Utforskaren. Utforskaren visar inte ikoner i "Small Icons" eller "List" utan endast universielle ikoner.

Däremot visar Iconizer inte ikoner i Utforskaren i en 64-bitar utgåva av Windows 7. Denna utgåva innehåller inte två versioner av Utforskaren (som det gör i Vista). Det finns två sätt att komma runt detta:

1. Använd dialogrutor för att öppna/spara filer från program för 32-bitar som körs i 64-bitars Windows 7. T. ex. kör Embird och välj Färgpalett/Ladda... i Manager. Välj där Alla filer (*.*) i valet av filformat och "Stora ikoner" i Visa menyn.

Förslag ett att visa ikoner i 64-bit Windows 7.

2. Använd Windows Virtual PC och Windows XP Läge från Microsoft. Se även Microsoft sida för virtual PC.. Iconize fungerar i Windows XP Läge och visar ikokner i Utforskaren i 32-bitars som är en del av Windows XP Läge. Däremot kan Windows PC och Windows XP Läge inte köras på alla datorer, det beror på microprocessorn. Du kan testa kompabiliteten på Microsofts sida.

Installation av Embird (32- och 64-bitars) på Windows 7:

1. Logga in som Administratör.
2. Stäng temporärt av alla antivirusprogram.
3. Välj Start/Intställningar/Kontrollpanelen.
4. Klicka på ikonen Användarkonton.
5. Klicka "Stäng av/Sätt på Användarkonto kontroll"-länken.
6. Stäng av "Användarkonto kontroll (UAC) för att skydda din dator".
7. Klicka Ok för att verifiera inställningen och starta om datorn.
8. Skapa en genväg till Embirds eller plugin intstalltionsfil på skrivbordet. Högerklicka på den och välj Egenskaper. Välj fliken Kompatibilitet och välj "Windows XP (Service Pack 2 eller senare)".
9. Dubbelklicka på genvägen för Embird eller plugin installtionsfil och kör installationen.

Fungerar Embird 2008/2010 i Vista?

(Informationen här är fritt översatt från Embirds sida. Då jag själv inte har Windows Vista kan jag ha översatt fel eller förstått fel. För exakt information kan du läsa originalsidan.
Det korta svaret är "Ja" för 32-bitars och "Ja utom för Ultimate Box+ menu" för 64-bitars version av Vista.

Detaljerat svar:

Det finns 32 och 64-bitars utgåva i Windows Vista. Du ser vilken du har genom att högerklicka på ikonen "Den här datorn" på skrivbordet. Välj Egenskaper. Under Allmänt ser du under System vilket system du har.

32-bitars utgåvan av Windows Vista:

Har du 32-bitars utgåvan så skall det inte vara några problem att köra Embird och dess plugin-program. Iconizer fungerar i Window Vista men du bör välja "Medium Icons", "Large Icons", "Extra Large Icons" eller "Tiles" för ikoner i Utforskaren. Windows Vista 32-bitars visar inte "Small Icons" eller "List" utan endast "Universiell typ". Ultimate Box+ Menu fungerar också i Windows Vista.

64-bitars utgåvan av Windows Vista:

64-bitar utgåvan av Vista samt Windows XP Pro x64 använder 64-bitar-version av Utforskaren. Denna version kan inte ladda bibliotek av aktuella 32-bitar Iconizer plugin. För att komma runt detta måste du använda 32-bitar versionen av Utforskaren:
Klicka på Start/Kör, skriv in följande rad i rutan och klicka OK:
C:\Windows\syswow64\explorer.exe /separate

Om du använder Embird 2008/2010 med 64-bitar utgåvan av Vista kommer den automatiskt skapa ny genväg "Utforska 32-bit" på ditt skrivbord. Använd denna genväg för att starta upp 32-bit versionen av Utforskaren vilken fungerar med Embird Iconizer.

Ultimate Box+ menu fungerar inte i 64-bitars utgåva av Vista på grund av att drivrutin som krävs för denna reader/writer box inte är tillgänglig ännu.

Alla andra plugin (alfabet, Font Engine, Cross Stitch, Digitizing Tools och Sfumato Stitch) fungerar fullt ut i en dator som har 64-bitars utgåvan av Vista.

I 64-bitars Vista blir Embird installerad i "C:\Program Files (x86)\EMBIRD32" mappen. Så när du installerar övriga plugin skall dessa placeras i "C:\Program Files (x86)\EMBIRD32" och inte i "C:\Program Files\EMBIRD32" som den normalt placeras i. Notera att på svenska datorer sparas progam oftast i "Program" och inte "Program Files".

Hjälpfilerna:

Hjälpfilerna fungerar inte i Vista. Detta kan man komma runt genom att klicka Hjälp/Innehåll i Embird Manager och göra det som står på skärmen. Du kommer till Microsoft Download Center där du kan ladda ner WinHlp32.exe. Installera denna komponent och Hjälpfilerna fungerar igen.

Installation på Windows Vista (både 32-och 64-bitars utgåva):

Innan du installerar Embird 2008/2010 och övriga plugin på din dator bör du göra följande:

1. Loga in som Administratör.
2. Stäng temporärt av alla antivirusprogram.
3. Välj Start/Intställningar/Kontrollpanelen.
4. Klicka på ikonen Användarkonton.
5. Klicka "Stäng av/Sätt på Användarkonto kontroll"-länken.
6. Stäng av "Användarkonto kontroll (UAC) för att skydda din dator".
7. Klicka Ok för att verifiera inställningen och starta om datorn.
8. Skapa en genväg till Embirds eller plugin intstalltionsfil på skrivbordet. Högerklicka på den och välj Egenskaper. Välj fliken Kompatibilitet och välj "Windows XP (Service Pack 2 eller senare)".
9. Dubbelklicka på genvägen för Embird eller plugin installtionsfil och kör installationen.


Antivirus

Frågor om olika meddelande om att Embird är virus, trojan, spyware mm.

Jag har använt Embird ett tag nu men idag när jag försökte använda det fick jag upp ett meddelande från McAfee som sa att det hittat en Artemis Trojan Virus i Embird. Sedan när jag försökte öppna Embird kommer följande felmeddelande upp: LIST INDEX OUT OF BOUNDS, FILE PROBABLY DAMAGED, ABORT CURRENTLY RUNNING PROCESSES.

Det verkar som detta problem beror på en uppdatering av McAfee antivirusprogram. Ett par användare har fått bukt med det på följande sätt:

-Problemet beror på att McAfee ser en fil som en Trojan och placerar den i karantän. Jag återställde filen och det fungerade igen.

-Jag gick till inställningar i McAfee och valde Dator och filer, aktivera Virusskydd, sedan Avancerat och bockade bort "Kontrollera efter okända virus" och efter det installerade jag om Embird. Nu fungerar det återigen.

Mitt antivirusprogram säger att Embird är en Trojansk häst (virus, spyware, malware).

Embirds alla filer är testade med Softpedia auktoriserade tester och har tilldelats SOFTPEDIA "100% CLEAN" AWARD

När man tror att det är virus i Embirdfiler beror det oftast på:

1. Att man läser "Filen ... innehåller virus" istället för vad det gentligent står "Filen ... kan möjligen innehålla virus." och då får panik.
2. Att man blandar ihop meddelande från antivirusprogram. "Filen ... är infekterad av" missförstås att det är källan till virus medan filen kan vara offer för virus som datorn redan innan är infekterad av. Källan till viruset är annan fil.
3. En del virusprogram ger falska alarm. Sänk känsligheten om det går.
4. Använd inte billiga eller okända antivirusprogram. Se till att ditt program är uppdaterat med senaste informationen.
5. Installera McAffee SiteAdvisor för att få lite koll på sidor med nedladdningsbara filer.
Besök McAffee SiteAdvisor och ladda ner programmet eller skriv in embird.com eller embird.se i rutan till höger (Visa en webbplatsrapport).


Iconizer

Iconizer är ett ikonprogram. Det skapar ikoner av brodyrfiler och av bildfiler. Dessa visas som miniatyrer i Utforskaren. Iconizer är speciellt och det kan vara problem att få det att fungera i alla datorer. Se till att testa det noga innan köp. Demon av Iconizer visar slumpvis valda brodyrer/bilder i Utforskaren. Om du inte kan se någon miniatyr kan du försöka lösa det med någon av nedanstående förslag. Se även frågorna om installation av Vista samt Windows 7.

Iconizer fungerar inte i Utforskaren. Den visar bara universiella ikoner för alla filer.

Öppna Iconizer intställningar, Intställningar/Iconizer inställningar. Se till att din filtyp är markerad.

1. Du ser två rutor med skrollist. I den översta väljer du de filer du vill skall öppnas i Embird när du dubbelklickar på en fil i Utforskaren. Lämpligast är att välja de brodyrfilsformat du oftast använder/laddar ner men inga bildfilsformat. Du vet att det är bildfil då det står Image i namnet (Images.BMP t.ex.).

I den undre skrollistrutan väljer du de filer som du vill att Iconizer skall visa en miniatyr på i Utforskaren. Här kan det vara lämpligt att välja knappen under "Markera alla". Det är endast om du har problem med andra program som du kan behöva bocka bort filer här.

Notera att om du installerar program som använder något av filformaten i listorna kommer dessa att öppnas i det nya programmet istället. Du måste antingen under installationen av det nya programmet välja bort dessa filer eller göra om inställningen i Iconizer igen om du vill ha tillbaka dessa inställningar.

2. I Utforskaren klickar du på Verktyg/Mappalternativ. Under fliken Visning ser du till att "Cachelagra inte miniatyrer" inte är bockad.

Iconizer fungerar inte, min dator fryser när jag aktiverar Iconizer eller ändrar inställningar.

Om du använder brandvägg eller annan programvara som hindrar att det skrivs till Windows Registry pröva att stänga av det tillfälligt och efter du ändrat i Iconizer kopplar du på detta igen.

Om Iconizer inte visar bilder i Utforskaren även om det är inställt att visas kan du pröva att ändra storleken på miniatyrerna. Det görs under Visa-menyn. Välj "Tiles", "Medium Icons", "Large Icons" or "Extra Large Icons".

Iconizer kan inte visa ikoner i Utforskaren på en 64-bitars dator. Du måste antingen klicka på Utforskaren i menyraden i Embird eller klicka på genvägen "Windows Explorer 32-bit" på skrivbordet.

Iconizer kan inte visa brodyrer eller bilder i zip-filer. Dessa måste packas upp för att kunna ses.

Varje gång jag gör ändringar i inställningarna i Iconizer plugin så visar det felet "Cannot write to Windows Registry! If you are running Windows NT/2000/XP/Vista, please log on with administrator privileges."

Pröva följande:
Stäng Embird. Högerklicka på ikonen för Embird och välj Kör som... välj "Följande användare:" Administratör. Gör dina ändringar i Iconizer. Du kan fortsätta jobba i Embird. När du öppna programmet nästa gång behöver du inte göra denna procedur. Det är endast de gånger du skall göra ändringar i Iconizer du gör denna procedur.

Om ovanstående inte fungerar kan du testa följande. Notera att det normalt inte är tillbörligt att göra ändringar i Registry så var försiktig.
1. Gå till Start/Kör.
2. Skriv in "regedit" och klicka Ok för att starta Registry Editor.
3. Lokalisera nyckeln "Computer\HKEY_CLASSES_ROOT\.{extension}" på vänster sida i trädstrukturen.
4. Dubbelklicka på denna nyckel så den öppnas. Troligen står det "PersistentHandler" subkey. Ta bort denna.


Uppdatering/uppgradering

Information om uppdatering och uppgradering. Hur du installerar.

Jag rekommenderar ALLTID att ladda ner installationsfilen till din dator först. Klicka inte i rutan att du vill uppgradera eller uppdatera som visas i programmet. Det går oftast över nätet och det skapar ofta problem. Stäng den rutan och gå in på www.embird.se eller www.embird.net och kolla om uppdateringen/uppdateringen kostar. Uppdatering kostar sällan något medan uppgradering kan göra det. Jag har fått information om att det kan stå att det är gratis i programmet information medan det egentligen kostar så kolla alltid upp det först och ta ställning till det då.

Hur uppgraderar jag till Embird 64-bit från en 32-bit?

Gör först backup på dina passwords. Gå till Hjälp/Passwords och i dialogrutan väljer du enhet som filen skall sparas på. Klicka på Backup. Stäng rutan.
Ladda ner den nya versionen/builden om detta inte redan är gjort.
Avinstallera Embird. Start/Program/Embird/Unistall. Vid frågan om du även skall ta bort plugins väljer du Ja.
Starta om datorn.
Installera det nya genom att dubbelklicka på den fil du laddat ner.
Öppna Embird.
Är det samma version du tidigare hade så skall programmet vara skarpt. Är det även en uppgradering du gör så kan den kosta något beroende på hur gammal din version är. Till du fått ditt nya passwor.klc är programmet i demoläge.
Du kan ev. få frågan att det finns plugins från det gamla programmet och du kan då välja att Embird skall flytta detta/dessa till den nya platsen. Embird Studio är lämpligast att installera från installationsfilen.
Har du Sfumato 2.0 (den gamla versionen) så installerar du den igen. Troligen är destinationen C:\Program Files\EMBIRD32. Ändra till C:\Program Files\EMBIRD64 eller bläddra dig fram till mappen där dina 64-bits program ligger och markera EMBIRD64.

Hur uppdaterar jag till den senaste version/build programmet?

Gör först backup på dina passwords. Gå till Hjälp/Passwords och i dialogrutan väljer du enhet som filen skall sparas på. Klicka på Backup. Stäng rutan.
Ladda ner den nya versionen/builden om detta inte redan är gjort.
Avinstallera Embird. Start/Program/Embird/Unistall.
Installera det nya. Dubbelklicka på den fil du laddat ner.
Öppna Embird. Kontrollera om ditt registreringsnamn står i den blå listen. Om inte så går du till Hjälp/Passowords och i dialogrutan väljer du den enhet som du nyss sparade passwords på. Klicka Återställ. Stäng. Nu bör ditt registreringsnamn stå i den blå listen.

Notera: ny uppgradering kostar oftast en liten summa medan uppdatering är kostnadsfri.

Jag skulle uppdatera Embird och programmet försvann när jag gjorde som det stod. Prövar jag installera igen vill den att jag skall avinstallera programmet först. När jag gör det så säger den att avinstallationen misslyckades. Vad gör jag nu?

Mest troligt är att du har försökt göra uppdatering/uppgradering genom programmet och valt installation över internet. Då kan det bli fel när det skall avinstalleras och/eller installeras. Du behöver antagligen ta bort mappen EMBIRD32 som ligger i C:\Program Files (x86) eller EMBIRD64 som ligger i C:\Program Files. Först kan det vara bra att ändra namnet på EMBIRD32 eller EMBIRD64. Pröva nu att installera den nya verisionen. Om det fungerar kan du ta bort den mapp du ändrade namn på. Jag rekommenderar alltid att först ladda ner den nya versionen från www.embird.se eller www.embird.net till din dator. Att göra installation över nätet kan ofta sluta i att programmet inte tas bort eller installeras ordentligt. Spara filen gärna i en mapp även ett tag framöver. Att spara installationsfilen för den version du har gör att du snabbt kan komma igång igen om något strular och du behöver installera om Embird eller att du bytt dator. Är din version äldre än två versioner bakåt finns ingen fil att ladda ner igen och du måste då uppgradera för en kostnad.

När du har uppdaterat/uppgraderat så spara den nya filen. Jag sparar gärna filer ett par versioner tillbaka på alla mina program. Då har jag möjlighet att backa om jag inte skulle gilla det nya.


Installation

Information om installation av Embird.

När jag skall installera den senaste versionen av Embird säger den att nyckeln är för en tidigare version och att jag måste uppgradera innan jag kan fortsätta. Jag har inte haft Embird på min dator alls innan så vad betyder detta? Måste jag köpa det innan jag kan testa det?

Det har blivit något fel i filen. Om du laddat ner den från Embird.se (denna sida) får du gärna säga till så jag kan uppdatera filen. Om det är bråttom kan du under tiden ladda ner filen från www.embird.net istället. Varför det blir så vet jag inte då jag använder exakt samma filer som programmakarna har på sin sida. Det går alldeles utmärkt att ladda ner från deras sida och sedan köpa av mig eller tvärtom om man vill det.

Hur installerar jag Embird?

Ladda ner filen för Embird Basic och spara den på din hårddisk. Tips: skapa en mapp där du spara dina programfiler från nätet. Lägg upp en mapp för varje program där Embird är en av dem. Lämpligast är att skapa en undermapp för varje ny version så du håller reda på dem. Då har du alla dina nerladdade program på ett och samma ställe. (Se till att denna mapp är med i din backup). Om du redan har Embird installerat sedan tidigare så måste detta först avinstalleras. Välj Start/Program/Embird/Unistall. När detta är gjort kan du installera ditt nya Embird. Dubbelklicka på filen och välj Kör. Kontrollera att det är lämplig mapp som är förvald. I svenska datorer är det oftast C:\Program\ programmen skall ligga i men det kan stå C:\Program Files som förval. Vill du ändra klickar du på "Bläddra" och väljer plats. Kom ihåg att alla övriga plugin, alfabet och tutorials skall placeras i samma mapp. Klicka på Unzip.

Hur installerar jag alfabeten?

Ladda ner filen/filerna, för det/de alfabet du vill ha installerat, på din hårddisk. Dubbelklicka på filen och välj Kör. Klicka på Unzip. Kontrollera att förvald mapp är där ditt Embird är intallerat.

Hur installerar jag Tutorials?

Ladda ner filen för Tutorials och spara den på din hårddisk. Dubbelklicka på filen och välj Kör. Kontrollera att förvald mapp är där ditt Embird är intallerat. Klicka på Unzip.

Hur installerar jag Studio?

Ladda ner filen för Studio och spara den på din hårddisk. Dubbelklicka på filen och välj Kör. Kontrollera att förvald mapp är där ditt Embird är intallerat. Klicka på Unzip.

Jag har installerat Embird 2010 och Studio 5.0, men varje gång jag kör Embird 2010 följande felmeddelande kommer upp: "Studio probably damage". Hur löser jag detta?

Gör följande:

1. Ta bort mappen för Studio, "C:\Program\Embird32\EDSTUDIO" eller "C:\Program Files\Embird32\EDSTUDIO", manuellt.
2. Ladda ner och installera Studio igen.

Det är bra att installera den senaste versionen av Studio även om du inte använder Studio. I annat fall kan Embird kopiera det äldre Studio från en gammal mapp vilket kan orsaka problem.

Embird är helt plötsligt oregistrerat, vad har hänt?
Plötsligt en dag så står det att Embird är oregistrerad och att de fria 30 dagarna har passerat. Jag har köpt Embird och det har fungerat länge nu så varför får jag upp detta? Det fungerar i en dag eller två när jag fyller i mitt password igen men sedan blir det oregistrerat åter igen. Jag använder Vista.

Det kan vara så att det blivit fel på någon del. Om du tittar i listan "Alla Program" står det kanske "Defekt".
Pröva med följande:

 • Avinstallera Embird.
 • I mappen Program kontrollerar du om mappen EMBIRD32 finns kvar. Gör den det tittar du i den och ev. sparar undan filer som du själv har skapat. Ta bort mappen.
 • Du bör även kontrollera under "Documents and Settings"/(din profilmapp)/Application Data, här kan det också finnas mapp och filer kvar. Ta då bort dessa.
 • Nu är systemet ganska bra rensat så starta om datorn.
 • Installera Embird igen.
 • Kopiera PASSWORD.KLC till EMBIRD32-mappen eller fyll i siffrorna i Registrering som finns under Hjälp.
 • Om programmet fungerar igen kan du flytta tillbaka de filer du ev sparade undan. Men vänta gärna ett tag så du vet att programmet verkligen fungerar.

Jag har försökt installera Digitizing Studio men jag får föjande felmeddelande när jag skall packa upp zip-filen: Can't create output file: C:\EMBIRD32\EDSTUDIO\PATTERNS\EN_0001.BMP

Stäng alla program som är öppna. Avaktivera även antivirusprogrammet och antispyware. Glöm inte aktivera det igen efteråt.

Jag har avinstallerat mitt gamla Embird och installerat det nya. Iconizer visar nu inte ikoner för brodyrerna längre som den gjorde i den gamla versionen. Jag har rätt Password-fil men vet inte hur jag skall få fram bilderna.

Iconizer är inte aktiverat.
Läs här hur du aktiverar/avaktiverar Iconizer.

Hur installerar jag Embird på en ny eller annan dator?

Först och främst: kopiera aldrig över från en dator till en annan - sådan kopia fungerar inte korrekt! Embird, likt alla andra program som samarbetara med Windows, måste installeras.
För att installera på ny dator behöver du installationsfilerna för program och plugin.
Har du internet på datorn kan du ladda ner filerna.
Har du inte internet får du kopiera över från din gamla dator.
När installationsfilerna är sparade på den nya datorn dubbelklickar du på dem och låter intallationen placera programet på inställd placering. Gör Embird Basic först och övriga plugin därefter. Öppna Embird och kontrollera om ditt registrerings namn står i den blå listen i Manager, inte Editor. Om det står är installationen klar, om inte kopierar du in filen PASSWORD.KLC som du fått i mejlet när du köpte programmet.

Är Embird kompatibelt med Windows XP?

Embird fungerar med XP men Vänster penel som är till för äldre icke DOS formaterade Varudan FDR, Barudan FMC och ZSK fungerar inte.

Efter installation av Iconizer förlorade jag möjligheten att dubbelklicka på en fil och att den öppnas i ett annat program. När jag dubbelklickar öppnas filerna alltid i Embird. Hur kan jag få tillbaka den gamla inställningen?

Det finns två lösningar:

1. Avaktivera Iconizer för de filtyper du vill att andra program skall handha. Öppna Embird, klicka på Inställningar/Iconizer intställningar... och bocka bort de filtyper i dialogboxen överst.

2. Öppna filen genom att dubbelklicka på den och när Embird öppnats klickar du på Ctrl+O (o som i Olle). Då öppnas det program som filtypen var inställd på innan Iconizer tog över.

Hur installerar jag Embird i Windows "SAFE MODE"?

Det största problemet vid installationer är de redan existerande applikationerna. Lyckligtvis har Windows en väg runt detta som kallas "SAFE MODE"-installation. Du hittar mer information om detta i din manual till Windows. Här är en kort version: Stäng av och starta om datorn. När den startar upp tryck F8 tangenten. En dialogrutan öppnas. Från menyn selection välj nummer 3 - "SAFE MODE". Ditt system startas nu upp. Det fungerar långsammare i detta läge. I de fyra hörnen av skärmen syns "SAFE MODE". När datorn har kommit igång kan du dubbelklicka på Embird.exe-filen. Nu intalleras programmet. Nästa uppstart av datorn blir som vanligt.

Jag har installerat Embird och Embird Tutorials. Det går inte att öppna dessa med F5-knappen.

Det beror på att din webbläsare inte är kopplad till filer som slutar på .htm. Försök med följande:

1. Leta reda på filen index.htm, du hittar den i Program\EMBIRD32\PLUGINS\tutorial\. Notera att äldre Embird ligger i C:\ eller den enhet som är din standard.

2. Markera index.htm och högerklicka. I listan väljer du Öppna med... och sedan Välj program. Här finns en lista på de vanligaste programmen som kan läsa denna fil. Välj Internet Explorer eller den webbläsare du har som standard. För att filenformatet alltid skall öppnas med detta program bockar du i "Använd alltid detta program föratt öppna den här filtypen".

3. Öppna Embird och klicka på F5 eller Beskrivningar under Hjälpmenyn.


Password

Information om uppdatering och uppgradering. Hur du installerar.

Jag har inte fått någon Password-fil i mejlet, från Embird för Embird 2010, efter jag beställde programmet.

Det kan ta upp till 48 timmar innan du får ditt password. Ibland kan det ta lite längre, speciellet då ny uppgradering kommit ut. Har du efter 48 timmar eller efter tre, fyra dygn inte fått något mejl bör du kontrollera att ditt program inte blockerar mejl från Embird Teamet. Oftast är det Dusan Balara som är avsändare och i Ämne står det "Embird XXXX (version) Software and/or Plug-ins(s) Registration". Se till att ditt mejlprogram tillåter embird@embird.com.

Om du har tillgång till internet på datorn kan du göra så här:
Öppna Embird. Gå till Hjälp/Registrering. En dialogrutan öppnas. Kopiera nummret under Dator ID. Skicka detta till Embird@embird.com. Embird Teamet kommer då att ladda upp ditt password för Embird 2010.
För att kontrollera om det finns meddelande du inte fått gå till denna sida (öppnas i nytt fönster och är på Embirds egen sida) och fyll i din e-postadress.

Jag har inte fått någon Password-fil i mejlet från Embird för Embird 2004 eller Embird Plus.

Det kan ta upp till 48 timmar innan du får ditt password. Ibland kan det ta lite längre, speciellet då ny uppgradering kommit ut. Har du efter 48 timma eller efte tre, fyra dygn inte fått något mejl bör du kontrollera att ditt program inte blockerar mejl från Embird Teamet. Oftast är det Dusan Balara som är avsändare och i Ämne står det "Embid XXXX (version) Software and/or Plug-ins(s) Registration". Se till att ditt mejlprogram tillåter embird@embird.com.

Om du har tillgång till internet på datorn kan du göra så här:
Gå till Start/Program/Embird 2004 eller Embird Plus/Password Feeder. Kopiera det 16 siffriga nummret (Dator ID) t.ex. 9834-3456-A673-8983 och skicka det till embird@embird.com. Embird Teamet kommer då att ladda upp ditt password för Embird 2004 eller Embird Plus.
Gå åter igen till Start/Program/Embird 2004 eller Embird Plus/Password Feeder efter det att du fått mejl från Embird. Klicka på "Download Passwords and feed them into Embird". Ditt password kommer nu att laddas ner och infogas till Embird.
För att kontrollera om det finns meddelande du inte fått gå till denna sida (öppnas i nytt fönster och är på Embirds egen sida) och fyll i din e-postadress.

Jag har fyllt i lösenordet för registreringen men får bara "invalid password". Jag har kontrollerat att jag skrivit rätt.

Bästa sättet är att kopiera till datorns minne. Markera ditt password i mejlet genom att dra pekaren över texten, håll nere vänster musknapp under tiden, släpp när det är markerat. Tryck på Ctrl och C så kopieras det till minnet. Öppna Embird och i menyn Hjälp klickar du på Registrera. I rutan "Fyll i Registreringsnumret, password klistrar du nu in genom att klicka en gång i rutan och sedan klickar på Ctrl och V. Nu skall ditt password ha placerats i rutan. Klicka på Registrera...

Jag har placerat filen PASSWORD.KLC i Embird men det är fortfarande bara demon.

Kontrollera följande:
- att filen verkligen heter PASSWORD.KLC (måste vara versaler). Det händer att bifogade filer får annat namn.
- att du spara filen PASSWORD.KLC i rätt mapp. Det skall vara direkt i EMBIRD-mappen.
- att filen PASSWORD.KLC inte är skrivskyddad. Ofta blir filerna skrivskyddade om man bränner dem till CD. Ta bort skrivskyddet.
När Embird är registrerad skall du se det namn du registrerade det i i den blå listen längst upp. Syns bara i Manager, inte i Editor.

Jag vill lägga till mitt PASSWORD för ett alfabet men får bara upp meddelandet: "Hittade ingen plugin".

Du har inte installerat denna plugin. Ladda ner Embird 64 eller Embird 32 filen för detta alfabet och spara på din hårddisk. Dubbelklicka sedan på denna fil och låt den installeras i förinställd mapp.
För att se vilka plugin du har installerat och registrerat går du till Hjälp/Installerade Plugins...

Hur fyller jag i password i en äldre version (6.00 och äldre) av Embird.

Öppna Embird.
När Embird öppnats visas meddelande att det är demo och kommer sluta fungera efter 30 dagar. Därefter kommer det att be dig att fylla i din kod. Välj Ja och fyll ditt Password i rutan som visas på skärmen. Du kan även klicka på Registrera under Hjälpmenyn.
När du fyllt i din kod klickar du OK. Är koden rätt öppnas Embird och du ser ditt namn du valt vid beställningen i den blå listen.


Filformat

Frågor som olika filformat.

Jag kan inte skapa .ART-filer till min Bernina. Vad skall jag göra?

Embird har inte tillåtelse att skapa .ART-formatet så det du kan testa är att skapa brodryen i .EXP eller .PES och testa om maskinen kan läsa det.

Stöder Embirdprogrammet Melco SuperStar disks?

Embird programmet visar Melcos .CND filer på diskett, men kan inte visa eller konvertera komprimerade filer. Du kan emellertid flytta dem från disketten till din hårddisk och vice versa.
NOTERA: Du måste installera floppy disk controller (FDC) med FM modulation support på din dator om du vill kunna läsa Melco SuperStar disketter.

Hur får jag Tajima.DST formatet till ZSK format och ändra nålstopp?

Testa följande:

 • Importera .DST filen till din hårddisk. Välj filen i den högra panelen.
 • Konvertera .DST filen till Tajima :DSZ formatet (vilket är samma som ZSK).
  För att konvertera filer måste du välja "Konvertera filer..." som finns under menyn "Höger panel".
 • Välj den nyligen skapade .DSZ filen i Höger panel.
 • Välj "Ändra nåltilldelnng..." i menyn "Höger panel". En dialogruta öppnas. I denna ruta finns en tabell med alla stopp och nålbyten i brodyren. Flytta muspekaren till en av dem och högerklicka. Ett pop-uppfönster öppnas där du kan välja önskad kod för nålen.
  ELLER
  I dialogrutan klickar du på Automatisk under Nåltilldelning. Nålarna tilldelas då automatiskt.
 • Klicka OK och filen sparas nu på din hårddisk.
 • Denna fil kan sparas på ZSK diskett: Markera filen och i menyn "Höger panel" välj "Läs/skriv funktioner"och välj "Kopiera till Diskett". Du kan även formatera disketten i ZSK. Välj då "Formatera diskett..." i menyn "Vänster panel".

Filer i formatet .JEF syns inte i min maskin. Det verkar som att FlashCard är tomt.

Alla .JEF filer måste placeras i en mapp kallad Emb_file på kortet. Du kan skapa denna mapp i t.ex. Utforskaren.


Problem i brodyrfiler.

Att förstå hur programmet tänker i olika lägen.

Förklaring till varför hoppstygn blir en rad av raksöm.

I en del brodyrer är det hopp mellan objekt, mellan bokstäver t.ex. Dessa kan vara riktiga hopp eller bra ett långt stygn i raksöm. De klipps oftast bort. Men det är lite skillnad mellan dem. Ett hoppstygn som är kort ser ut som långt stygn i raksöm men kodningen är olika i dem. I Embird Editor ser du att det är riktiga hopp på att linjen är streckad. I Embird Manager är dessa dolda som grundinställning men du kan visa dem (under inställningar/Visa dölj.../Visa hoppstygn) När du ser ett hoppstygn, streckad linje, vet du att tråden kommer fästas innan och efter hoppet och du kan klippa bort det utan att det räfflar upp. Ett lång stygn, en heldragen linje, har inte dessa fäststygn och det finns då risk att det räfflar upp sig. Dessa stygn används oftast till kortare stäckor som inte skall klippas bort.

När du förstorar en brodyr blir hoppstygnen också längre. Om det är ett riktigt hoppstygn skall de fortfarande vara det efter förstoringen, det skall ha fäststygn och streckad linje. Men om det är ett vanligt stygn som är extra långt kan programmet dela upp denna linje i broderbar stygnlängd, det lägger till stygn för att bevara stygnlängden. Detta gör att det inte går att klippa bort. Varför det blir så är att programmet inte kan veta om det är ett hoppstygn eller t.ex. kontur.

Du kan ställa in så att långa stygn i raksöm inte ändras att de förblir långa. I Embird Editor väljer du Alternativ/Stygntäthet och bocka ur rutan "Specificera stygnlängd för kontursöm och understygn". Notera att detta är endast möjligt i Embird 7.11 och senare. Se din version under Hjälp/Om...

Absolut bästa sättet är att ändra långa stygn till riktiga hopp innan ändring av storlek. Under menyn Infoga väljer du Infoga/ta bort koder. I rutan som kommer upp bockar du i "Ta bort all raksöm och ersätt med hoppstygn om stygnen är längre än" och fyll i en siffra till höger. För kort kommer skapa hoppstygn där det inte skall fara det och för lång hoppar över vissa stygn som skall blir hoppstyng. Kontrollera din brodyr noga och om du behöver ändra klickar du på Ångra och gör om proceduren med annan siffra.

Har delat en brodyr men kan inte komma på hur jag skall välja mer än ett objekt för att sätta ihop dem. Jag får inte knappen "Sätt ihop" att bli aktiv, inte heller knappen "Justera". Hur skall jag kunna sätta ihop och justera delarna?

För att välja mer än ett objekt håller du nere tangenten Ctrl eller Shift när du klicka på flera olika objekt. De blir då markerade och knapparna "Sätt ihop" och "Justera" aktiveras.


Blandade frågor

Frågor som inte passar under någon rubrik.

Jag kan inte öppna Embird. Allt fungerade tills jag skulle öppna Studio. Mitt antivirusprogram sa då att det var virus i det och har blivit låst. Försökt att häva blockering men det går ändå inte att öppna, inte ens Embird Basic fungerar nu. Vad gör jag?

Pröva att starta om datorn. Ibland kan man behöva stänga av och vänta någon minut innan man startar datorn igen.

Varför är vissa texter på engelska i den svenska delen?

De som skapar Embird lägger hela tiden till nya roliga saker för oss användare. För det mesta får jag, som översättare, en lista med fraser att översätta och skicka tillbaka. Då blir det på svenska i programmet men ibland så lägger de till något i programmet precis innan de lägger upp det för nedladdning. Då har jag inte haft tid eller ens fått något att översätta. Oftast fixas det till nästa uppdatering.

Kan jag använda Embird på flera datorer?

Ja du kan använda Embird på flera datorer om du uppfyller följande: Datorerna måste ägas av dig. Programmet får endast användas på en dator åt gången. Det är inte tillåtet att låna ut, leasa, hyra ut, eller på annat sätt dela ut den license du har. Du får inte heller översätta, ändra och dela ut eller på annat sätt ändra i programmet och dela.

Jag kan inte exportera bilder till .JPG formatet?

Att exportera bilder till .JPG formatet fungerar endast om inställningarna är satta till "High Color (16)" eller "True Color (24)". I annat fall kan du endast exportera bilder till .BMP formatet.

Fungerar Embird på MAC?

Jag är inte den rätta att svara på detta. Jag kan bara berätta vad jag har fått fram när jag googlat på "embird på mac".

Du kan installera Embird på MAC men du behöver då ett tilläggsprogram som fungerar som en PC, vilket Embird då kan köras i.

Så här långt har jag hittat två stycken:
Parallels
Mac OS X

Tyvärr kan jag inte ge support för att installera dessa och sedan installera Embird på Mac.

Hem  Vad är nytt  Download (64-bit)  Download (32-bit)  Installera  Beställa  Kontakt  Om  FAQ  Innehållsförteckning          

Copyright ©2002-2023 Atelje Kreativ